Köra bil utomlands

Det blir allt vanligare att köra bil utomlands eftersom gränserna är öppna i Europa och det är enkelt att hyra bil på de flesta destinationer.  Många drömmer dessutom om att genomföra en så kallad roadtrip i USA, från östkusten till västkusten eller vice versa, även om denna typ av resa skulle kräva ganska många dagar i anspråk eftersom det är ungefär 4 500 mil mellan kusterna i USA.

Köra egen bil utomlands

Om du ska till Europa kan du köra din egen bil men det är bra att kontrollera inresetillstånden med egen bil i länder som inte är med i EU eller ingår i Schengen. Att köra bil i Europa innebär att man passerar flera länder och det är fascinerande hur olika kulturerna är och att varje land har sitt språk.

Motormännens riksförbund har bra information om internationell bilkörning och om man behöver internationellt körkort.

Planera roadtrip

En bra roadtrip utomlands kräver bra planering, det är inga problem att köra bil i de vanligaste turistmålen i Europa eller USA.

• Skapa en färdplan, försök sätta datum för boenden längs vägen, det kan vara bra att boka i förväg.
• Ta reda på om du behöver internationellt körkort (rekommenderas i USA), Motormännens riksförbund administrerar dessa.
• Förboka hyrbil vid flygplatsen varifrån du ska utgå ifrån, val av bil beror på hur mycket du kommer färdas och hur bekvämt du vill ha det.
• Hämta ut bilen på flygplatsen, kontrollera att den inte har några synliga skador och om den har det så ska det protokollföras.
• Följ färdplanen och njut!

roadtrip-chamapgne-frankrike-minsolresa
Köra bil utomlands i Frankrike är tryggt

Roadtrip utomlands

TravelGrip.se har skrivit om ett flertal genomförda Roadtrips i både Europa och USA, här listas några av dessa:

  • Pennsylvania och Amish Country på USA:s östkust är lagom i storlek och gästvänligt. Räkna med köer efter vägarna ibland när man hamnar bakom en häst och vagn.
  • Nevada öknen mellan Las Vegas och Los Angeles i USA är en sträcka med enbart motorväg omgiven av berg.
  • Normandie på Frankrike västkust är rikt på krigshistoria längs hela normandiska kusten förutom franska gårdar som säljer cider och camembert som kommer från regionen.
  • Norra Frankrike går att kombinera med Belgien och Luxemburg under en vecka, besök historiska platser som Brygge, Bryssel och pyttelandet Luxemburgs huvudstad Luxembourg. Avsluta med en visit i regionen Champagne bara ett par timmar från Paris.
hyrbil-usa-minsolresa
Roadtrip utomlands i USA