Åk på vinresa – 5 måsten i Champagne

Champagne är ett lagom stort område för att börja utforska vinområden i Frankrike. I städerna Reims och Épernay ligger de största och mest kända Champagnehusen och ett flertal av dem erbjuder guidade turer så att man kan lära sig grunderna i Champagneframställning.

Från Paris är det bara två timmars bilresa till Reims och med snabbtåget TGV tar det 45 minuter vilket gör detta till en ypperlig destination för en lång weekend.5 måsten i Champagne

1. Spendera en dag i Reims, regionens största stad strax norr om alla vinodlingar i Champagne. Här finns förutom Champagnehus en del byggnader upptagna på UNESCOS Världsarvslista, missa inte katedralen mitt i city. Besök vinbutiken Le Parvis intill katedalen och välj och vraka bland fina Champagner!

CHAMPAGNEHUS I REIMS:

  • Taittinger, i stadsdelen Saint Remi. Det är enklast att ta bil hit, parkering finns det gott om. Taittinger har ett flertal rundturer på engelska dagligen och i paketet kan man välja att turen avslutas med ett till tre glas Champagne.
  • Veuve Clicquot (Gula Änkan) ligger i utkanten av Reims, även här finns stor parkeringsyta. De erbjuder ett fåtal engelska rundturer dagligen, ta gärna kontakt med dem innan besök för att få en tid som passar.
  • Ruinart, det äldsta champagnehuset, grundat 1729.

Läs också: Lista med Champagnehus i Reims.

Reims-champagne-MinSolresa

2. Spendera en kväll (och natt) i Reims, det kryllar av restauranger på det centrala torget Place Drouet d’Erlon intill shoppinggatan Rue de Vesle. Men det finns också finställen såsom Assiette Champenoise som har belönats tre Michelinstjärnor genom kocken Arnaud Lallement. Här utlovas excellent service och mat som gör att smaklökarna sannerligen vaknar till liv!

3. Åk mellan vidodlingarna söder om Reims med riktning mot Épernay. Det finns ett par olika vägar man kan ta, samtliga utmärkta som Route de Champagne längs vägarna. Exempelvis kan man åka längs vägen för Blancs de Blancs, det vill säga de vinodlingar som enbart odlar gröna vindruvos såsom Chardonnay, och passera små fina byar mellan alla fält av vinrankor.

4. Ät en lunch i Épernay och därefter strosa eller ta bilen läns Avenue de Champagne. Längs denna gata ligger stora välkända Champagnehus efter varandra, vissa av dem kan man besöka. Hos Moët & Chandon står en staty uppförd för Dom Perignon som inder 1600-talet var en av innovatörerna i framställning av Champagne.

CHAMPAGNEHUS I ÉPERNAY

  • Moët & Chandon, grundat 1743 och var leverantör till franska hovet.
  • Perrier-Joüret, grundat 1811 men leds numera av kedjan Pernod Ricard.
  • Pol Roger,  grundat 1849 och är ett av de sista familjeägda champagneföretagen.

5. Besök Vinmuseet i Verzenay söder om Reims. Det är beläget i stadens fyr från vilken man också kan se ut över vinodlingarna.

Läs mer: Bo på slott i Champagne

Champagne-på-vinresa-MinSolresa

Kommentera